Liftar är flexibla verktyg inom olika branscher och sektorer, och dess mångsidighet gör dem lämpliga för att utföra arbete på höjder eller platser som annars skulle vara svåråtkomliga. I detta inlägg kommer vi fördjupa oss i världen av liftar och betydelsen av rätt utbildning för säkert och effektivt arbete.

Vad är en lift och dess användningsområden?

En lift, även känd som mobilarbetsplattform finns i en rad olika utföranden för olika ändamål, storlekar samt drivmedel. En lift är en mekanisk anordning som används för att lyfta människor, verktyg samt material till höjder och svåråtkomliga platser där arbete skall ske. Dessa verktyg används inom olika industrier och områden, inklusive bygg- och konstruktionssektorn, underhåll, reparation, varuhantering och till och med inom räddningstjänsten av såväl företag som av privatpersoner.

Vanliga typer av liftar

I kategorin Skylift finns det flera olika typer av liftar där var och en är designad för olika specifika ändamål och miljöer. Nedan listas en kortsammanfattning om olika typer:

Bomliftar:

Dessa har en teleskopisk arm som gör att man kan nå svårtillgängliga utrymmen med precision. Under denna kategori finns Vikbomslift samt vad vi kallar Rakbomslift. Den vikbara skiljs genom att den är flerledad vilket gör att man kan komma upp och över föremål som eventuellt blockerar framkomligheten på ett smidigt sätt tillskillnad från den raka där bommen är fast utan vikbara möjligheter vilket gör den lite mer begränsad.

Saxliftar:

Denna typ av lift har en plattform som höjs och sänks genom ett så kallat saxparti under plattformen. Denna lift är mer lämpad för arbeten där man inte behöver räckvidd utan snarare kan stå direkt intill platsen man skall utföra arbetet på och bara behöver lyftas rakt upp och ned.

Mast-/Pelarliftar:

Dessa liftar är oftast i lite mindre utföranden som vanligtvis används inomhus och även i trängre utrymmen exempelvis mellan varuhyllor och rörledningar. Det finns en rad olika typer under denna kategori med olika arbetshöjder och storlekar. Dessa höjs och sänks via en så kallad pelare eller mast och går rakt upp och ner. Det finns även varianter som har en Jibb eller liten arm så man även kan komma ut med för att nå en bit ifrån.

Larvbandliftar:

Dessa liftar finns även dom i en del olika utföranden. Det som skiljer dessa åt mot andra typer av liftar är att dom i stället för hjul drivs framåt på larvband vilket gör dom lämpliga att ta sig fram i tuffare terräng eller underlag som andra liftar inte skulle klara av.

Släpvagnsliftar:

Denna typ är lämplig att avhämta själv då man kopplar på den på dragkroken på bilen. Det är en slags bomlift men i stället för hjul eller larvband så är denna monterad på en släpvagn. Många privatpersoner använder sig av dessa i olika form av underhållsarbeten som exempelvis måla om fasad.

Billiftar:

Denna typ av lift är en även den en slags bomlift som är monterad på en bil. Finns med både rak- eller vikbom och en hel del olika arbetshöjder med en enorm bredd på användningsområden. Fasadarbeten, Takarbeten, Belysningsprojekt samt även fönsterputs och dekorationsprojekt är några områden en billift lämpar sig utmärkt till. Denna lift går även bra att avhämta själv, vilket kan vara fördelaktigt.

Översikt av säkerhetsåtgärder och regelverk för liftar

Att arbeta med liftar innebär vissa risker och därför finns det strikta säkerhetsåtgärder och regelverk som skall följas. Dessa inkluderar korrekt användning av fallskyddssele och övriga skyddsanordningar, regelbundna inspektioner och underhåll av liftar och efterlevnad gällande arbetsmiljö – och säkerhetsstandarder som fastställs av myndigheter. Varje enskild användare ansvarar för att göra en daglig tillsyns innan arbete påbörjas.